Uvajanje

Z medsebojnim sodelovanjem lahko ta dogodek naredimo prijetnejši!

Starši se udeležite prvega informativnega sestanka.

Strokovne delavce seznanite z otrokovimi posebnostmi (otrokovo zdravstveno stanje, dosedanje varstvo, otrokove prehranjevalne navade, navajanje na čistočo, spanje, način navezovanja stikov z otroki in odraslimi, njegovi odzivi na nove situacije, njegove navade, najljubše igrače, igre in druge posebnosti.

S strokovnimi delavci razrešite morebitne dvome glede vzgoje, varstva in življenja v vrtcu.

Dogovorite se o načinu uvajanja otroka v vrtec:

  • kdaj boste z otrokom prihajali v skupino,
  • kako boste otroka postopno vključevali in podaljševali samostojno bivanje otroka v vrtcu,
  • kakšna je vloga starša v oddelku.
Potek tedenskega uvajanja (priporočamo vsaj teden dni uvajanja ali več). Starš, ki uvaja otroka, je skupaj z otrokom v oddelku.
  • V oddelkih kjer so vsi novinci, se otroci in starši prve tri dni razporedijo v tri skupine. Uvajanje poteka po tri ure na dan. Četrti in peti dan se razporedijo v dve skupini, nato se čas bivanja v skupini postopno podaljšuje do polne časovne prisotnosti otroka v vrtcu (npr. naslednji dan je otrok pri zajtrku in ostane do prehoda otrok na igrišče; potem ostane na kosilu; proti koncu tedna že spi v vrtcu).
  • V oddelkih, kjer se novinci priključijo obstoječi skupini z uvajanjem pričnejo v jutranjih ali dopoldanskih urah. Uvajanje sprva poteka po dve uri na dan, nato pa se do konca tedna čas bivanja v skupini postopno podaljšuje do polne časovne prisotnosti otroka v vrtcu (npr. naslednji dan je otrok pri zajtrku in ostane do prehoda otrok na igrišče; potem ostane na kosilu; proti koncu tedna že spi v vrtcu).

Starši, ki uvajajo otroka pred kosilom, se lahko v času kosila vrnejo nazaj na kosilo v vrtec. Predhodno o tem obvestijo strokovne delavce. Ko strokovna delavca presodita, da je lahko otrok nekaj časa sam, starše poprosita, da zapustijo oddelke za nekaj minut. Sprva so odhodi iz oddelka zelo kratki, da otrok dobi izkušnjo vrnitve. Starši so nekje v bližini, da jih lahko strokovna delavca pokličeta, če bi bilo to potrebno. Postopoma pa postanejo intervali odsotnosti daljši in otrok ostane v oddelku za več ur.

V času bivanja med otroki bodite aktivni, igrajte se z njimi. Če se le da, se ne igrajte samo s svojim otrokom, pač pa poskušajte v igro z vašim otrokom vključiti tudi druge otroke. Otrok bo s svojimi vrstniki lažje navezal stike, če vidi vas, kako se tudi vi z njimi prijetno zabavate.

Sodelujte z vzgojiteljem – bodite v pomoč. Dogovorite se kako lahko pomagate pri oblačenju otrok, se vključite v igro, itd. Otrok se od vas uči, želel si vas bo posnemati. Morda pa bo tudi užaljen, ker boste pozornost namenili drugim otrokom. Temu posvetite ustrezno pozornost, zagotovite mu, da ga imate radi in ste le njegova mama/oče, vendar ne potencirajte problema. To je del učenja.

Ne pozabite, ko pridete prvi dan v vrtec, prinesti:
  • potrdilo o opravljenem zdravniškem pregledu,
  • copate za sebe in otroka

Tako boste strokovnima delavcama pomagali, da bosta vašemu otroku omogočila prijetno bivanje v vrtcu. Pomembno je, da se boste tudi vi dobro počutili, ko boste svojega otroka zaupali novim ljudem. Vstop v vrtec je pomemben in zahteven dogodek za otroke in tudi za vas starše.

(Visited 91 times, 1 visits today)