Mavrični bralček

Branje pravljic je v otroštvu zagotovo zelo pomembno, saj otroci pravljice enostavno obožujejo, hkrati pa obožujejo tudi čas, preživet v naročju mamice, očka, babice, dedka ali koga drugega, ki bere pravljice za otroke. To je zagotovo kvalitetno preživet čas z otrokom, za katerega ni treba veliko – le toplo naročje, nekaj potrpežljivosti in seveda dobro knjigo-zanimivo pravljico, ki spodbuja domišljijo. Oblikovanje odnosa do knjige je pri predšolskemu otroku naložba za celo življenje. Druženje ob knjigah je priložnost za medsebojne interakcije med otroki, v katerih krepijo socialne odnose in veščine.

V sodelovanju s starši v vrtcu izvajamo obogatitveno dejavnost z naslovom Mavrični bralček, katere namen je, da otroci ob knjigi doživljajo veselje in pridobivajo pozitiven odnos do knjige in knjižnice. Vsakodnevno pregledovanje knjig, prebiranje in poslušanje zgodb prispeva k pozitivnemu odnosu do govorjene in pisane besede, do knjig in do branja.

Otroci se urijo v pripovedovanju, premagujejo strah pred javnim nastopanjem in si oblikujejo odnos do knjige. Vključeni so v dveh vlogah,  kot poslušalci in kot pripovedovalci. V vlogi poslušalca doživljajo pravljični svet, v njem najdejo zatočišče, uresničujejo svoje želje, krepijo domišljijo in se počutijo varne. V vlogi pripovedovalca pa krepijo samopodobo in govorne sposobnosti.

»Če želite, da bi bili vaši otroci bistri, jim pripovedujte pravljice.

Če želite, da bi bili še bolj bistri, jim pripovedujte še več pravljic.«

Albert Einstein

(Visited 50 times, 1 visits today)